Historie
Det Blå hus ejes af Aarhus Kommune. Det Blå hus brug varetages af foreningen Det Blå hus, som står for udlejning og booking for medlemmer af huset.
Indtil midt i 90`erne var hovedbygning og teatersalen hjemsted for egnsteatret Den blå hest. Gruppen lavede teater for både børn og voksne – de turnerede også en del i udlandet med deres forestillinger. Omkring 1995-96 lukkede teatret og der var bla dramaklub i huset. Sideløbende blev bygningerne benyttet af teaterskolen Teaterstudio.
På opfordring af grafiker Inge Lise Rasmussen, der står for Højbjerg FotoGrafiske Værksted, værkstedet i den grå bygning ved siden af teatersalen, blev det besluttet at hovedbygningen laves om til værksteder for billedkunstnere.
Omkring 2000 blev brugen af Det Blå hus -teatersalen overtaget af teater- og cirkusfolk, artister og gøglere, efter aftale med Aarhus kommune/ det daværende Kulturhus Aarhus.
Huset bliver også idag brugt af en lang række teatre, cirkusartister og gøglere. Husets størrelse gør det muligt at træne cirkus disipliner, opsætte store scenografier som kan blive stående i prøveperioder. Det kan herved produceres feks. gadeteater og ny cirkus/gøgler forestillinger som har brug for højt til loftet og mange m2.
Dette gør at Det Blå hus er et helt unikt produktions hus for ny cirkus-, cirkus- artister, gøglere, komikgrupper, gadeteaterproduktion og teater grupper i Aarhus Kommune. Faciliteter som faktisk ikke findes på Godsbanen Aarhus.
Den Blå Hest | Gyldendal – Den Store Danske
www.denstoredanske.dk/Gyldendals_Teaterleksikon/Teat re/Den_Blå_Hest Den Blå Hest, eksperimenterende teater i Århus 1976-96, ledet af den polske instruktør, skuespiller og mimiker Aleksander Jochwed. Navnet DBH er inspireret af avantgardekunstnergruppen Der Blaue Reiter (1911-14). Med forestillinger, udstillinger og festivaler, bl.a. Lorca-festivalen 1986 og Dukke og menneske 1989, forskede DBH især i forholdet mellem skuespiller, maske og dukke og bidrog til en række samarbejdsprojekter i Europa. Den smukke forestilling Jeg vil sove æblernes søvn fra 1986 blev starten på en García Lorca-renæssance i Danmark. Se også García Lorca.
Teaterpriser: Håbets pris.
Bibliografi:Teaterværkstedet Den Blå Hest 1976-1986 1986.
Vision
Foreningens formål er at varetage medlemmernes fælles interesser omkring brugen af teatersalen til produktion af forestillinger og fælles projekter. Herunder afholdelse af kurser indenfor; fysisk teater, performance, (ny) cirkus, gadeteater, klovn, komik.
Som medlemmer kan optages grupper og enkeltpersoner, der er udøvende indenfor scenekunstområdet herunder; skuespillere, performere, dansere, cirkus- og ny cirkus artister, gøglere, komikere med tilknytning til Århus Kommune. Anmodning om medlemskab rettes til bestyrelsen som træffer beslutningen.
Grupper i huset inviterer gerne til visninger af nye forestillinger. Skole klasser i Højbjerg og omegn bliver af og til inviteret til at være prøvepublikum.
Ledelse
Bestyrelsen består af:
Bjørn W. Olesen (Formand) 20 29 96 77
MajBritt Lindequist, (Næstformand),
Linda Fallentin (Kasserer og Bookingansvarlig) 20 78 09 13
Stephan Vernier,
Anders Valentinus
Tine Grauengaard (1. suppleant)
Mariane Siem (2. Suppleant)
Revisor: Uffe Dittmer
Det Praktiske
Sørg venligst for at efterlade huset som du selv gerne vil møde det.
Fej gulvet og ryd op efter jer.
Kontakt bestyrelsen hvis noget er gået i stykker eller andet som der skal tages hånd om.
Kontakt
blaahus.aarhus@gmail.com